Hoe

Rokers bewegen tot rookstop

Stoppen met roken doe je niet in een vingerknip: het vraagt motivatie, inzet en volharding.
Stoppen met roken dringt voortijdig overlijden terug en zorgt voor een vermindering van de risico’s op de ontwikkeling of verergering van aandoeningen, verbonden aan roken. Het toegenomen risico van een roker hangt af van 4 factoren:

• Gemiddeld aantal gerookte sigaretten per dag
• Duur van het gebruik
• Leeftijd waarop met roken werd gestart
• De persoonlijke gevoeligheid van de roker

 

Het stoppen met roken heeft verschillende voordelen. De voordelen zijn des te groter wanneer rookstop vroegtijdig gebeurt, maar welke ook de leeftijd is waarop men stopt, stoppen met roken is altijd voordelig voor de gezondheid van de roker.

Op het programma
Het rookstop programma omvat meerdere begeleidingen. Zowel begeleiding in groep als individueel is mogelijk.
• Individuele begeleiding verhoogt de kans op stoppen met roken. De componenten verantwoordelijk voor de efficiëntie van de interventie zijn cognitief en gedragstherapeutisch (identificatie van de risicosituaties, aanpassingsvaardigheden, hervalpreventie).
• Groepsbegeleiding verhoogt, net zoals bij de individuele begeleiding, de kans op stoppen met roken. De efficiëntiecijfers van beide interventievormen zijn identiek op voorwaarde dat ze in gelijke intensiteit worden toegepast.
In eerste instantie wordt de hunkering naar een sigaret aangepakt, eventueel met ondersteuning van nicotinevervangers. Vervolgens wordt het rookgedrag ‘uitgedoofd’ om tot slot herval in roken te voorkomen (hervalpreventie).