Rookverslaving

‘De enigste reden dat je rookt, is omdat je moet’.

De kracht van een verslaving aan nicotine is dat je gelooft dat je zonder sigaretten niet verder kunt. In wat voor situatie je je ook bevindt, je voelt dat je een sigaret wilt, en wel nu onmiddellijk. Je zult roken, hoe dan ook. De sigaret is niet het probleem, het is de kracht die je aan de sigaret toekent.

Tabaksrook
Tabaksrook bestaat uit gassen en een mengsel van vaste en vloeibare stoffen (teer). Sommige giftige gassen (zoals zwaveldioxide) irriteren en beschadigen de luchtwegen. Nicotine is een stof die zowel in gasvorm als in teer voorkomt en gemakkelijk in het bloed wordt opgenomen. Het is vooral de nicotine die bijzonder verslavend is.

 

Verslavend
In sigaretten zit nicotine. Binnen de 7 seconden na een trekje heeft nicotine een effect op het beloningscentrum in de hersenen. Je lichaam is er aan gewend en wil steeds opnieuw nicotine. Vrij snel krijg je het gevoel het gevoel dat je niet meer zonder sigaretten kan.

 

Roken is verslavend. Als roker ben je erg afhankelijk van je dagelijkse portie sigaretten. Daardoor is stoppen met roken vaak heel lastig. Vaak is men ook bang om het roken te gaan missen of om dikker te worden. Soms twijfelt een roker of hij ooit zal kunnen stoppen.

 

Als roker zit je gevangen in je eigen ‘rokersdriehoek:

Voordelen van stoppen

Stoppen met roken is moeilijk. Maar als je stopt, zie je meteen voordelen: je kan makkelijker ademen, hebt meer geld over, voelt je lekkerder, bent een goed voorbeeld voor kinderen, anderen hebben geen last meer van jouw rook, je hoest niet meer, proeft beter en ruikt beter, je huis blijft schoner, jouw handen en voeten zijn warmer, je hebt meer tijd over voor andere dingen, … Sommige voordelen merk je pas later. Maar die voordelen zijn ook heel belangrijk, zoals: je hebt minder kans om ziek te worden door roken, minder kans om dood te gaan door roken, de kans dat andere mensen ziek worden door jouw rook wordt ook kleiner, …

Stoppen met roken is van maatschappelijk belang
In België vormt tabak veruit de eerste vermijdbare doodsoorzaak. Jaarlijks sterven er ongeveer 20.000 Belgen aan de gevolgen van hun actieve rookgedrag en 2.500 worden het slachtoffer van passief roken.